Historien bag historien

12_Opslag-i-Wettre_Gamle-svenska-lapptacken_

Noget af det mest inspirerende ved at opdatere de enkelte emnegrupper i TEX-antik er at opdage de historier, der gemmer sig bag den enkelte teknik, det enkelte emne eller den enkelte bog. I forbindelse med opdateringen af gruppen Patchwork og quiltning faldt jeg blandt over Åsa Wettres bog “Gamle svenska lapptäcken” (herover). Her fortæller forfatteren ikke alene sin egen historie, men også baggrunden for sin bedstemors quiltede tæpper og fra dem følger beretningen om adskillige andre gamle tæpper og kvinderne, der syede dem.

Patera_Mola-Techniques_De fleste quiltere kender formentlig til begrebet “Mola”, der betegner en særlig overdel, syet af Kunaindianerne i Mellemamerika. Men i bogen “Mola Techniques” går forfatteren Charlotte Patera bag om den billedrige teknik og fortæller om symbolerne i mønsterdannelsen, ligesom hun giver forslag til en moderne anvendelse af teknikken.

12_Waldvogel-Brackman_Patchwork-Souvenirs_Endelig har det moret mig at læse (i “Patchwork Souvenirs of the 1933 World’s Fair“) om en konkurrence, der blev udskrevet i 1933 i form af The Sears National Quilt Contest. Ideen var at illustrere begivenheden fra de forløbne 100 år op til verdensudstillingen i Chicago i 1933. I den aktuelle bog fra 1993 er det lykkedes at opspore en del af de quilts, der blev fremstillet i 1933, og ikke mindst kvinderne bag dem.

Sådanne opdagelser som de nævnte er en af grundene til, at det godt kan tage lidt tid af få opdateret en gruppe – men hvor er det sjovt.