Mit hemmelige netværk

Indrømmet, jeg er ikke specielt god til at få sendt nyhedsbreve ud med jævne mellemrum. Til gengæld har jeg stor fornøjelse af de mange mails, jeg mellem år og dag får fra folk, der bestiller bøger.

Langt de fleste holder til forskellige steder i Danmark. Nogle hygger sig med håndarbejde og bøger på egen hånd, mens andre er med i grupper, båret af særlige interesser – fx inden for vævning, broderi eller strikning. Der kommer også indimellem mails fra fjerne lande, hvor jeg kan se, at der har været god brug af Google Translate.

Uanset hvor mails’ne kommer fra, kan jeg godt blive lidt nysgerrig efter af vide, hvem der gemmer sig bag navnene og de vidt forskellige mail-adresser. På en måde er vi jo alle sammen en del af et stort og omfattende netværk holdt sammen af glæden ved fagbøger – uanset emner. I ønskes alle en glædelig advent her fra den lille bogbiks.

Mange hilsner fra Lisbeth

Lidt af et broderet fund

Ved et tilfælde kørte jeg for nylig forbi et lille nøjsomt skilt med ordet “Lopper”. Det må tjekkes, tænkte jeg, og få minutter senere sad jeg i det her brag af en broderet stol, I kan se på billedet:

 

Det kan godt være, at der er lidt stilforvirring i det her møbel. Men broderiet er da vildt.

 

Hvor stolen kommer fra, hvor den har stået tidligere, eller hvem der har broderet mønsteret, har jeg ingen anelse om. Men det er da et møbel, der giver nogle fine muligheder. Stolen er bred nok til, at der kan strikkes i den. Siddekomforten inviterer til broderi, mens det sammensatte mønster kan inspirere til udvikling af nye motiver – måske strikkede, broderede eller applikerede.

Efter at have kigget på stolen et par dage, har jeg fornemmelsen af, at den rækker langt ind i grupper som Broderi, Farve og tryk eller Mode og historie. Det kan blive lidt af en skattejagt. God fornøjelse.

 

Indrømmet, jeg kommer nok til at reparere nogle af de mest slidte partier. Men det gør faktisk ikke noget. Uldgarner til stramajbroderi føres jo i en overdådig farvepalet, så det skal nok lykkes …

 

Mønsteret set tæt på. Og nej: jeg har desværre ikke en mønstertegning af det meget fine arbejde, som en eller anden har skabt, måske på fri hånd.

 

Rigtig godt nytår fra boghulen

Dagene omkring årsskiftet rummer for mig deres helt egen stemning. For mange år siden gav de bl.a. anledning til fastsættelse af nye honorarer på freelance-listen, mens de gennem de senere år mere er blevet en form for eftertænksom erindringsbobbel. I den sammenhæng synes jeg det er lidt sjovt at gense forsiden på Grovere Håndarbejder fra serien Kreativ Fritid, som jeg tilbage i 1970’erne oversatte og bearbejdede på forlaget Lademann (findes i gruppen Diverse Teknikker). Jeg husker endnu grafikerens glimt i øjet, da han fortalte, at med den titel skulle jeg da være på forsiden.

Til min store glæde er der fortsat stor interesse for de tekstile arbejdsformer. Det giver nogle hyggelige mails fra nær og fjern. Så trods de ofte store fysiske afstande, fornemmer jeg et særligt fællesskab, når det gælder håndarbejde. Et af de mere konkrete er beskrevet i den skønne bog Kaffeslabberas, der fortæller historien om et særligt samarbejde mellem en flok designere og en strikkegruppe (se gruppen Strik). Modsætningen er det vegeterende håndarbejde, af mange oplevet når de broderer. Uanset vinklen og teknikken kan håndarbejde noget helt særligt.

Mange hilsner og rigtig godt nytår
fra Lisbeth

De stille hittebøger

For nylig kom jeg tilfældigt forbi et lille antikvariat, der forekom mildt sagt tilgroet på en lidt huleagtig måde. I døren sad et skilt med et telefonnummer, så man kunne ringe, hvis man ville indenfor. Efter nogle få minutter dukkede ejeren op og bød mig hjerteligt velkommen. “Jeg har lidt travlt”, fortalte han. Og senere blev det afsløret, at det skyldtes en flok “hittebøger”, som var blevet stillet foran butikken.

På vej hjem i bilen sad jeg og smagte lidt på ordet og sammenlignede det helt spontant med den oplevelse det kan være at finde en gammel bog, der på et tidspunkt betød noget i ens liv. Skulle jeg selv nævne nogle, kunne det være Dorthe Sigsgaards bøger om at væve i form (find dem under vævning), Elsebeth Gynthers sybøger (tøj og sy) eller inspirationsbøgerne fra de herrer Sneum (diverse tekniker).

Rigtig god fornøjelse med at hitte bøger rundt om i tex-antik.dk
Mange hilsner fra Lisbeth

Lidt af et tilfælde

For et par år siden var min ældste datter og jeg på genbrugstogt i forskellige butikker. I en af dem faldt jeg over en ret speciel pude med en broderet frø, der på en gang forekom mildt kitschet og vildt flot. Stor, overdådig og med et væld af grønne farver. Den kom med hjem. I lang tid derefter forsøgte jeg at finde ophavet til motivet. Men uden held.

Da jeg så for nylig var i gang med at registrere nye titler til gruppen med broderi her i TEX-antik.dk dukkede frøen op igen. Den var gengivet og beskrevet med tilhørende mønster hos Hugh Ehrmann i bogen Skønne Broderier, udgivet af Borgen i 1996. Lidt sjovt, at der kan trækkes en linje 25 år tilbage ved hjælp af lige netop en broderet frø – der i øvrigt viste sig at være tegnet af Kaffe Fassett.

Skønne Broderier indeholder et væld inspirationskilder, bl.a. indiske mønstre, fugle, blomster og romerske mosaikker, efterårsfarver og gamle blomstermotiver. Du kan finde Ehrmanns bog på siden med broderi – hvor der naturligvis også er et hav af andre bøger med lige så høj inspirationsværdi.

Fortællingen er også et meget godt eksempel på, hvorfor jeg ikke altid er lige hurtig til at få nye titler ind på hylderne. Der er simpelthen for meget spændende indhold i de mange bøger. Senest har jeg arbejdet mig igennem nogle spændende bøger i grupperne vævning, diverse teknikker og tekstilkunst. God fornøjelse!

.

Tekstiler ude i virkeligheden

Annette Graae: “Havet”. Skulptur i bemalet træ, fiskenet og kobbertråd, 30x30x80cm. Foto: Finn Brasen

.

Ser pludselig, at der er smuttet et halvt år uden at jeg har fået skrevet et eneste nyhedsbrev. Egentlig lidt sjovt, for der er sket ganske meget på den tekstile front, men indimellem løber kalenderbladene løbsk, mon ikke de fleste kender til det.

Nu er der til gengæld indtil flere gode grunde til at skrive. Særudstillingen Textile Rytmer, med værker af ikke færre end 9 aktive tekstilkunstnere, er åbnet på Masnedøfortet ved Vordingborg. Det er sket i sammenhæng med Sommerudstillingen MSØ21, hvor der også i år deltager en god håndfuld professionelle tekstilkunstnere. Se alle navnene på www.sommerudstillingen.dk

Lige om lidt – lørdag den 3. juli – åbner udstillingen Højvande i Bønnelyches Pakhus i Nysted på det sydlige Lolland. Det sker med værker af 17 kunstnere, hvoraf jeg selv er med som det eneste textilt arbejdende medlem af Kunstnersammenslutningen Det blå Tårn. Også her er der et flot program med bl.a. et foredrag den 8. juli af Christine Marstrand om kvindelige malere i Norden på Strindbergs tid. Se mere i programmet herunder eller på www.det-blaa-taarn.dk.

Sidste lille info i denne sammenhæng gælder bøgerne – nemlig i kategorien tekstilkunst, hvor er lykkedes at få Tekstilkunst i Danmark 1998-2008 hjem på hylden. Så nu kan alle fire udgaver fås i den lille bogbiks.

Rigtig god sommer.