Forenkling fryder

Indrømmet – jeg er samler af værste slags, når det gælder nogle ganske særlige ting. Det kan omfatte lidt af hvert og ændre sig over tid. Smukke ting i glas, håndflettede kurve og selvfølgelig bøger – bøger – bøger står højt på listen.

I forbindelse med vores seneste flytning blev det tid til en mere end grundig oprydning i alle skattene. Heriblandt værkerne i TEX-antik. Det gik nemlig op for mig, at de bøger, jeg som samler helst vil have på hylderne, ud over de tekstile aspekter, gerne må rumme en god historie.

Måske er det en af grundene til, at jeg er lidt sen til at få lagt nye titler ud, jeg skal jo lige fange dem. Forsiderne herover er bare tre eksempler på bøger med en god historie – men der er fortsat mange flere på hylderne, trods forenklingen!

Fra Silkesko til Bondens Bo finder du under Mode og historie; Fra sypige til håndarbejdslærer i Opslag og undervisning og Ruth Christensens Stoftryk under Farve og tryk. Rigtig god fornøjelse.

På nettet eller i hånden

Ofte bliver jeg spurgt, om der ikke kan ligge en konflikt mellem den trykte bog og de mange tips og tricks, der vises på forskellige digitale platforme? Overraskende nok synes jeg det ikke. Nærmest tværtimod. Det virker, som om ganske mange har det godt med at blande de to formidlingsformer. Nogle er måske faldet over en eller anden teknik på YouTube eller en god idé på Pinterest eller Instagram.

Men så står ideen der og vibrerer og kalder på lidt klassisk fordybelse. Det kan så føre til, at jeg får spørgsmål inden for historiske emner eller afgrænsede teknikker. En af de grupper, der ofte kalder på spørgsmål er Mode og Historie, en anden er Broderi, mens en tredje er den overraskende omfangsrige gruppe Diverse teknikker. Jeg ved godt, at diverse er et meget bredt begreb – men også en herlig skattekiste at gå på jagt i, når det gælder ny inspiration.

Rigtig god fornøjelse.

Mit hemmelige netværk

Indrømmet, jeg er ikke specielt god til at få sendt nyhedsbreve ud med jævne mellemrum. Til gengæld har jeg stor fornøjelse af de mange mails, jeg mellem år og dag får fra folk, der bestiller bøger.

Langt de fleste holder til forskellige steder i Danmark. Nogle hygger sig med håndarbejde og bøger på egen hånd, mens andre er med i grupper, båret af særlige interesser – fx inden for vævning, broderi eller strikning. Der kommer også indimellem mails fra fjerne lande, hvor jeg kan se, at der har været god brug af Google Translate.

Uanset hvor mails’ne kommer fra, kan jeg godt blive lidt nysgerrig efter af vide, hvem der gemmer sig bag navnene og de vidt forskellige mail-adresser. På en måde er vi jo alle sammen en del af et stort og omfattende netværk holdt sammen af glæden ved fagbøger – uanset emner. I ønskes alle en glædelig advent her fra den lille bogbiks.

Mange hilsner fra Lisbeth

Lidt af et broderet fund

Ved et tilfælde kørte jeg for nylig forbi et lille nøjsomt skilt med ordet “Lopper”. Det må tjekkes, tænkte jeg, og få minutter senere sad jeg i det her brag af en broderet stol, I kan se på billedet:

 

Det kan godt være, at der er lidt stilforvirring i det her møbel. Men broderiet er da vildt.

 

Hvor stolen kommer fra, hvor den har stået tidligere, eller hvem der har broderet mønsteret, har jeg ingen anelse om. Men det er da et møbel, der giver nogle fine muligheder. Stolen er bred nok til, at der kan strikkes i den. Siddekomforten inviterer til broderi, mens det sammensatte mønster kan inspirere til udvikling af nye motiver – måske strikkede, broderede eller applikerede.

Efter at have kigget på stolen et par dage, har jeg fornemmelsen af, at den rækker langt ind i grupper som Broderi, Farve og tryk eller Mode og historie. Det kan blive lidt af en skattejagt. God fornøjelse.

 

Indrømmet, jeg kommer nok til at reparere nogle af de mest slidte partier. Men det gør faktisk ikke noget. Uldgarner til stramajbroderi føres jo i en overdådig farvepalet, så det skal nok lykkes …

 

Mønsteret set tæt på. Og nej: jeg har desværre ikke en mønstertegning af det meget fine arbejde, som en eller anden har skabt, måske på fri hånd.

 

Rigtig godt nytår fra boghulen

Dagene omkring årsskiftet rummer for mig deres helt egen stemning. For mange år siden gav de bl.a. anledning til fastsættelse af nye honorarer på freelance-listen, mens de gennem de senere år mere er blevet en form for eftertænksom erindringsbobbel. I den sammenhæng synes jeg det er lidt sjovt at gense forsiden på Grovere Håndarbejder fra serien Kreativ Fritid, som jeg tilbage i 1970’erne oversatte og bearbejdede på forlaget Lademann (findes i gruppen Diverse Teknikker). Jeg husker endnu grafikerens glimt i øjet, da han fortalte, at med den titel skulle jeg da være på forsiden.

Til min store glæde er der fortsat stor interesse for de tekstile arbejdsformer. Det giver nogle hyggelige mails fra nær og fjern. Så trods de ofte store fysiske afstande, fornemmer jeg et særligt fællesskab, når det gælder håndarbejde. Et af de mere konkrete er beskrevet i den skønne bog Kaffeslabberas, der fortæller historien om et særligt samarbejde mellem en flok designere og en strikkegruppe (se gruppen Strik). Modsætningen er det vegeterende håndarbejde, af mange oplevet når de broderer. Uanset vinklen og teknikken kan håndarbejde noget helt særligt.

Mange hilsner og rigtig godt nytår
fra Lisbeth

De stille hittebøger

For nylig kom jeg tilfældigt forbi et lille antikvariat, der forekom mildt sagt tilgroet på en lidt huleagtig måde. I døren sad et skilt med et telefonnummer, så man kunne ringe, hvis man ville indenfor. Efter nogle få minutter dukkede ejeren op og bød mig hjerteligt velkommen. “Jeg har lidt travlt”, fortalte han. Og senere blev det afsløret, at det skyldtes en flok “hittebøger”, som var blevet stillet foran butikken.

På vej hjem i bilen sad jeg og smagte lidt på ordet og sammenlignede det helt spontant med den oplevelse det kan være at finde en gammel bog, der på et tidspunkt betød noget i ens liv. Skulle jeg selv nævne nogle, kunne det være Dorthe Sigsgaards bøger om at væve i form (find dem under vævning), Elsebeth Gynthers sybøger (tøj og sy) eller inspirationsbøgerne fra de herrer Sneum (diverse tekniker).

Rigtig god fornøjelse med at hitte bøger rundt om i tex-antik.dk
Mange hilsner fra Lisbeth