Godt nytår 2020

Jeg holder meget af julen, af at åbne de gamle julekasser og finde ting frem, der hver især rummer en historie eller en erindring.

Men at markere nytåret er noget helt andet. At kigge tilbage, at slå en streg i sandet og så kigge frem. Før i tiden justerede jeg mine honorarsatser ved nytår, siden blev det til et kritisk blik på medlemskaber og velgørende projekter.

I 2019 har der været to store ting at kigge tilbage på – når det gælder bøger. TEX-antik.dk har rundet 10 år, hvilket i sig selv er ret vildt. Og så har vi udgivet bogen Tekstilkunst i Danmark 2008-2018, efter to års intensivt og inspirerende samarbejde med Ulrikka Mokdad og Gina Hedegaard Nielsen. I finder den i gruppen Tekstilkunst.

Nu er det så tid til en stille stund med fokus på 2020. Tekstil står stærkt derude – jeg glæder mig til at følge de mange, der udstiller og eksperimenterer med teknikker som strik, hækling, tryk og broderi – rigtig godt nytår.

Bøger skal kunne mærkes

Forleden fik jeg en efterspørgsel på en bog, der for længst er udsolgt fra forlaget. Sjovt nok findes den i en e-bogsudgave, men som min kunde skrev, “en bog skal kunne mærkes”. Jeg kan ikke være mere enig – har tidligere diskuteret emnet med andre, der med glæde bruger såvel trykte bøger som e-bøger og små instruktionsfilm på nettet. Mon ikke virkeligheden fremover bliver, at de forskellige typer findes side om side og bruges fleksibelt ?

Efter en lang periode med andre opgaver er jeg nu tilbage ved tasterne og kan fortælle, at der er nye titler i grupperne med Mode og historie, Strikning og Broderi. Emnegruppen Diverse teknikker er som altid lidt af et skatkammer – her findes fx de fleste julebøger. God fornøjelse.

Maribo kalder – lige om lidt :-)

Der sker bare så vildt meget rundt omkring i landet, at man burde være rejsende i håndarbejde. Og lige om lidt er det så tæt på TEX-antik, at vi pakker nogle af de velkendte kurve og stiller op til “Maribo Craft Days” – et nyt initiativ, der skal stå sin prøve i den kommende uge, dvs fra mandag den 7. til lørdag den 12. oktober. Aktørerne kommer fra butikker og foreninger rundt om i Maribo, der arbejder med forskellige materialer og teknikker.

TEX-antik er at finde “Hos Poulsen” i Vestergade 19 onsdag og lørdag, hvor der vil være gode tilbud i strik- og patchworkbøger. Blandt de øvrige gæster er Bente Geil, eksperter fra Pfaff/Huskvarna og Charlotte Yde, der kommer og underviser i brugen af farvestifter på forskellige stofkvaliteter. Og så er der bare et stenkast til Maribosøerne… God fornøjelse.

Programmet kan hentes her som pdf: MariboCraftDays2019

Ti festlige år med TEX-antik

Lisbeth Tolstrup i vinduet til TEX-antik. Foto: Lars Pryds

 

TEX-antik fylder år!

Ti år og hundredvis af bøger – det lyder som lidt af et eventyr. Og det har det virkelig været.

Det hele startede i efteråret 2009, hvor jeg deltog i en Tekstil Bogdag på Østerbro i København: Tre spånkurve beklædt med hørstof og en stak bøger, der havde stået rigtig længe på mine egne hylder. De blev overraskende hurtigt solgt, og der tegnede sig en niche, som jeg med stor glæde kastede mig lige ind i. Bøger, håndarbejde og mange års arbejde med oversættelse, redigering og egne tekster fik pludselig en fræk lillesøster – et antikvariat for tekstil. Kan det blive mere nørdet?

Det var og er vildt – fra de tre kurve er den lille bogbiks vokset og har nu sit eget værelse. Tak til alle jer, der gennem årene har handlet hos mig og til jer, der sender en hilsen, når der skal ryddes op på de tekstile hylder.

Fortsat rigtig god fornøjelse – og på gensyn på TEX-antik.dk de næste 10 år!

 

Tekstil sensommer

De stille sommeruger er gode til tekstile tanker. Nye ideer og projekter vokser frem, mens afprøvningen ofte kræver flere forsøg. På udstillingen “X-fiber“, der kan ses frem til den 4. august på Masnedø Fort ved Vordingborg, giver 11 aktive tekstilkunstnere deres bud på tekstile udtryk – nogle klassiske, andre mere eksperimenterende.
Læs mere om X-fiber på www.sommerudstillingen.dk

Skulle du være i nærheden lørdag den 27. juli, afholdes der “Tekstil Matiné” kl. 12.30 – 16. Her er der fokus på historien om udstillingsgruppen Dansk Gobelinkunst, ligesom det bliver muligt at komme bag om de tekstile arbejdsprocesser – uanset om de omfatter udtryk eller design. Endelig rettes blikket mod den tekstile samtidskunst og ikke mindst mod bogen om “Tekstilkunst i Danmark 2008-2018”, der er planlagt til udgivelse sidst på efteråret. Inden da er der inspirerende titler at finde her på siden inden for fx diverse teknikker, strik og tekstilkunst. God fornøjelse.

 

Klik på billedet for at se hele programmet for Tekstil Matiné

Tekstil sommer lige om hjørnet

Det kan godt være, at mit kunstneriske tunnelsyn ikke opfatter ret meget andet end tekstil – men der er altså nogle forrygende begivenheder af tekstilt tilsnit på vej hen over sommeren:

Greve Museum har netop ferniseret udstillingen “EdderBrodereMig” hvor en håndfuld inviterede brodeuser udfordres af jurerede deltagere. Flot initiativ, der kan ses frem til januar 2020.

På Sydhavsøernes store årlige kulturbegivenhed “Lys over Lolland” vises ikke mindre end 17 store gobeliner fra Les Gobelins i Paris. Udstillingen kan ses 16.-25. august på Sukkerfabrikken i Sakskøbing.

Og lige om et øjeblik åbner “X-fiber 2019” som en særudstilling med deltagelse af 11 tekstilkunstnere i forbindelse med Sommerudstillingen på Masnedø Fort ved Vordingborg. Der er fernisering torsdag den 27. juni kl. 16-18. Og nok så vigtigt, når kalenderen alligevel er fremme: Der er “Tekstil Matiné” en måned senere, lørdag den 27. juli kl. 12.30-16, hvor alle er velkomne. Programmet er indsat herunder, og du kan se mere her: www.sommerudstillingen.dk

I den lille bogbiks er der fortsat masser af tekstil inspiration, fx i grupperne Broderi, Vævning og Tekstilkunst. Rigtig god fornøjelse.